آکادمی مریم

مبانی مهم عزت نفس

دسته بندی :عزت نفس, مقاله ها ۴ دی ۱۴۰۱ maryam_mahmoudi 1772

مبانی مهم عزت نفس

عزت نفس self-esteem یا خود ارزشمندی یکی از مهمترین مؤلفه های ساختار مند کردنِ شخصیت انسان است، عزت نفس یا خود ارزشمندی و اعتماد به نفس ،دو ستونِ پایه های شخصیتی هستند، خیلی از مواقع  وقتی از دوستان سوال می پرسیم، آیا عزت نفس همان اعتماد به نفس است می گویند؛ بله عزت نفس self-esteem  ( خود ارزشمندی ) همان اعتماد به نفس است، در صورتی که این مبحث کاملا اشتباه است، عزت نفس و اعتماد به نفس، باید دو یارِ غار و همراه هم باشند برای ساخته شدن شخصیت ما، اما هیچگاه نمی توان گفت که عزت نفس یا خود ارزشمندی  همان اعتماد به نفس و بالعکس است.

برای بهتر درک کردن این مبحث لطفا فایل صوتی  زیر را که من باب تفاوت عزت نفس و اعتماد به نفس است را گوش کنید.

دریک کارگاه آموزشی بودم، تعریف عزت نفس self-stem و self-confidence اعتماد به نفس را برای دانشجوهایم داشتم:

که یکی از همراهان گفت:خانم محمودی عزت نفس و اعتماد به نفس مثل شکر و نمک در هم مخلوط شده است، چطور می فرمایید جدا از هم هستند؟

همراه عزیز آکادمی مریم، شاید این سوال برای شما هم وجود داشته باشد، بله عزت نفس ( خود ارزشمندی ) و اعتماد به نفس (توانمندی) برای زندگی و شخصیت ما خیلی مهم هستند و دوشادوش هم باید قرار بگیرند.

اما این دو مؤلفه از نظر معنا و محتوا کاملا باهم متفاوتن و موضوع مهمتر اینکه عزت نفس مقدم بر اعتماد به نفس است

عزت نفس یعنی حس خود ارزشمندی که من نسبت به خودم دارم

چقدر خودم را دوست دارم؟
برای خودم ارزش و اهمیت قائلم؟
 به خودم بها می دهم ؟
 وقتی جلوی آیینه می ایستم، صفر تا صد خودم را دوست دارم؟

آیا وقتی از خودتان ناراضی هستید، یا از عملکردتان عصبانی، یا در انجام کاری دچار عدم موفقیت شده اید، مثل یک دوست باخود رفتار می کنید؟

اگر دقت کنید ما برای عدم موفقیت دوستانمان در کارها، همدم و مونس و دلدار او می شویم (اشکال نداره، نگران نباش، شکست زمینه پیروزیه، دنیا که به آخر نرسیده و…)

آیا مثل یک دوست در کنار خودمان قرار گرفتیم؟

مثل یک دوست به خودمان دلداری دادیم؟

اگر اینچنین با خود رفتار می کنید، یعنی شما self-love خود دوستی دارید.

 خود دوستی یکی از مولفه های مهم عزت نفس است

یا اینکه چقدر دیگران را آنالیز می کنید؟ 

رفتارهایشان را بررسی می کنید؟

آنها را به چالش می کشید و کوچکترین رفتارشان را بزرگ جلوه می دهید؟

معقوله ی مهم self-discovery  خود یابی است که یکی از مولفه های مهم عزت نفس است.

می دانید چرا ما مدام دیگران را آنالیز و بررسی می کنیم؛ چون طبق مفاهیم کتاب طوفان پروانه، کتابی که در سال۱۳۹۸من آن را مِن باب اثر هاله ایی (اثر پروانه ایی ) نوشتم و در این کتاب به خطاهای شناختی و خطاهای تعمیم پرداختم.

ما و همه ی آدم ها به محض دیدن هر شی و شخصی، در ۳ الی ۳۰ ثانیه یا قضاوت می کنیم یا قضاوت می شویم. بدون اینکه حتی یک درصد از مشاهده شونده اطلاعاتی ولو در حد نام و نام خانوادگی او داشته باشیم.

اگر ظاهری آراسته و فیسی متبسم داشته باشد، می گوییم این فرد آدم حسابی است، روی او می شود حساب باز کرد، اما به محض اینکه در دایره مسائل و کار و استخدام که قرار می گیرد، متوجه می شویم آنچنان که دیده بودیم نبود، ما دچار خطای شناخت و خطای تعمیم شده ایم

یا برعکس،فردی وارد می شود و سرو وضعیت آشفته و بی نظمی دارد

 طبق ساختار و مکانیزم ذهن ما، در ۳ الی ۳۰ثانیه شروع به قضاوت او در ذهنمان می کنیم (این فرد آدم شلخته و بی نظمی هست، به هیچ وجه نمی توان روی او حساب کرد، بد خلق و بد رفتار هم هست) یا او را نمی پذیریم، یا اگر بنا به هر دلیلی پذیرفته شود، بعد از مدتی می بینیم که ما دچار خطای شناخت و خطای تعمیم شدیم.

بنده ی خدا آن روز از محل درمان مادرش برای مصاحبه آمده بود و به اصطلاح آن روز روزش نبوده.

این مطالب را گفتم تا به یک موضوع مهم برسم، بیش از ۸۰درصد از آدم های دنیا در ناآگاهی ناشی از اثر هاله ای زندگی می کنند و به واسطه تاثیر پذیری از اثر پروانه ای (هاله ای) مدام یا خود را یا دیگران را قضاوت نادرست می کنند.

 این بی پروایی در قضاوت خود و آدم های اطرافمان از ضعف عزت نفس هست، فردی که خود یابی و دگر یابی صحیح ندارد و صرفا از روی ظاهر طرف مقابل و ناآگاهی از (منِ خودش ) دیگران و خود را قضاوت می کند یک بی ارزشی درونی دارد، پس خود یابی و دگر یابی (شناخت صحیح قبل از قضاوت) یکی از مؤلفه های عزت نفس است.

مورد بعدی که می خواهم به آن بپردازم self-acceptance خود پذیری، پذیرش بی قید و شرط خودمان هست

من چقدر خودم را با تمام خوبی ها و بدی ها، داشته ها و نداشته ها، زیبایی ها و زشتی ها و…، صفر تا صد خودم را پذیرفتم؟

پذیرش یعنی به دردها و رنجهای زندگیمان احترام بگذاریم و این را بدانیم رنجها آمده اند که ما را پخته کنند.

فراموش کردن امکان پذیر نیست، کسانی که می آیند و با فریاد می گویند فراموش کن، بهش فکر نکن، آشوبگران و نادانانی هستند که هر آنچه شنیدند را مثل یک طوطی کودن که فقط تقلید وارانه سخن دیگران را تکرار می کند، آنها هم تکرار می کنند، بدون اینکه بدانند سخنانشان چه اثری خواهد گذاشت.

به این فایل صوتی که در مورد همین موضوع برای شما ضبط کردم گوش کنید ،متوجه خواهید شد این همه ناراحتی و فریاد خاموش من به چه عنوان است.

پذیرش یکی از مؤلفه های مهم عزت نفس هست

من باید بپذیرم که دردها و رنجها مانند شادی ها و روی سکه برای بالندگی و سازندگی شخصیت من مهم، ضروری و یک نیاز است.

با فراخ بال ورودیهایم را می پذیرم ،و با درایت و آموزش مهارتهای ارزشمندی، خودآگاهی و پذیرش، دیگر غرق در دردها نمی شوم،د یگر به رنجها اجازه نمی دهم که من را از پای در آورند.

آنها را می پذیرم مثل روز و شب که پذیرفتم، مثل فرزندم، مثل مادرم، پدرم، همسرم، دوستم و فقط نوع رفتار با هرکدام را آموزش می بینم تا پذیرش برایم شیرین و گوارا باشد.

دوست خوبم اگر تا ساعتها برای شما از مؤلفه های عزت نفس بگویم باز مطلب دارم، اما نکته ی مهم این مقاله این است که سخن ابتدایی خودم،که گفتم عزت نفس مقدم بر اعتماد به نفس است را روشن، واضح و ملموس بیان کنم.

پس الان می توانیم قاطعانه ادعا کنیم که کسی که عزت نفس دارد ،اعتماد به نفس هم دارد، حرمت نفس هم دارد، خودآگاهی، خود پذیری، خود دوستی، خود یابی و… هم دارد.

اما کسی که اعتماد به نفس دارد الزاما عزت نفس ندارد.

Self-confidence اعتماد به نفس بر می گردد به این که من چقدر خودم را در مورد مطلب یا موضوعی، دانا می دانم.

یعنی من میگویم:

(میدانم و می توانم)

در حالی که کسی که اعتماد به نفس منفی دارد میگوید:

(نمی دانم و نمی توانم) یا با وجود اینکه می دانم، نمی توانم

بنابراین اگر شما در باره ی توانایی، دانایی و مهارتتان برای انجام کارها، بطور کلی،نظری داشتید مربوط به اعتماد به نفستان هست.

بنابراین می توان گفت :همه ی انسانها اعتماد به نفس دارند، فقط در منفی بودن و مثبت بودن، داشتن یا نداشتن آن متفاوت هستند.

با یک مثال در غالب ویس می خواهم به شما اثبات کنم کسی که اعتماد به نفس دارد الزاما عزت نفس ندارد.

و اما عزت نفس Self-stem

“نکته مهم”

عزت نفس دو پایه  مهم و اساسی دارد و شش عامل که هدایت این عوامل در مسیر صحیح می تواند از آنها مراقبین و بادیگارد های قوی برای حفاظت آن دو پایه بسازد. 

پایه های عزت نفس:

1.من خوبم، و احساس خوب به خودم دارم.

2.من خواستنی و دوست داشتنی هستم.

اینکه من چقدر خودم را خوب می دانم، این خوب به این معناست که من بعنوان یک انسان، در یک زمینه هایی، این مؤلفه ی(خوب) را دارم و ببینم چقدر خودم را خواستنی، دوست داشتنی، و به نوعی محبوب و یا مرتبط به دیگران می دانم.

پس پایه ی Self-stem عزت نفس (حرمت نفس) آن قضاوت و نظری هست که در مورد خواستنی بودن و دوست داشتنی بودن خودمان داریم.

در ارتباطات مختلف و متفاوت،حتی در مهمانی ها که می رویم، چقدر ما را دوست دارند، حرفی که می زنیم چقدر خوب است،یا دیگران تصور می کنند که ما چقدر خوب هستیم یا نیستیم.

پس دو تا پایه عزت نفس

  1.  احساس خوبی هست که من نسبت به خودم دارم.
  2. آن چیزی که من را خواستنی و دوست داشتنی می کند.

شش عامل برهم زدن و شکستن پایه های عزت نفس:

۱)خجالت و شرم

یعنی من احساس خجالت و شرم می کنم، احساس کوچکی می کنم، عدم تناسب می کنم، خطا و اشتباه می کنم، مورد تمسخر قرارگرفتن می کنم، علتش این است که من یک عیب و ایرادی یا اشکالی دارم، خودم، از سنم، قدم، ایده هام، عقیده ام خجالت می کشم و این خجالت بخاطر این است که من فکر می کنم از نظر دیگران خوب نیستم، مفید نیستم، مناسب نیستم.

 بعد یک وحشت و هراس اجتماعی به سراغم می آید ( سؤشال فوبیا ) یعنی یک جوری خودش را نشان می دهد که یعنی ( من بدم ) دیگران هم بد هستند، خب حالا که من بد هستم دیگران هم بد هستند، محصول و زایش این فرایند هم یک چیز بده و این احساس حاصل تجربه ی هزاران درد و رنج و سختی هست که ما از کودکی با خود آورده ایم و به شکل یک محصول سمی وارد سیستم مغز ما می شود و روند زندگی ما را مختل می کند.

به ویسی که برای شما ضبط کردم در مورد اینکه، این شرم و خجالت چطور در وجود ما لانه کرده و بسیار موزیانه عزت نفس و خود دوستی و خود ارزشمندی ما را زیر سوال می برد با هم گوش کنیم.

2)رسیدن به این قاعده که من منم، و تو تو

یکی دانستن، نداشتن پوسته ی روانی، درهم تنیده شدن ممنوع

من منم و تو تو

۳)تقدس روی موضوع برترین و بالاترین بودن، هدف بودن و نبودن، وسیله بودن و نبودن، شخص بودن و شی نبودن را در خصوص انسان ها بدانیم، چون بسیاری از ما این تقدس و فهم و درک تقدس انسانی را نسبت بخود و دیگران نداریم و گرفتاریم.

۴)اصل برابری، لطفا با تمام وجودمان بپذیریم، حس کنیم و عمل کنیم، همه باهم برابریم .

۵)اصل یکسانی، یعنی ما عین همیم در یک زمینه هایی هیچ تفاوتی بین ما وجود ندارد. نتیجه این که من نه از تو بهترم، نه بدتر، نه بالاترم، نه پایین تر. در حالی که ذهنی که دائما میگوید من بهترم، من بدترم، من بالاترم، من پایین ترم

معلوم است که الان برای ما مهم می شود 

که چه شد؟

حرف من چه شد؟

 ریخت و قیافه و استایل من چطور شد؟

 دست من چه شد؟

موی من چه شد؟

 ایده ی من چه شد؟ و…

خب من گرفتارم،مدام می خواهم ببینم من بهترم یا بدتر، این ضعف عزت نفس من هست.

این افکار دستگاه و مکانیزم روانی من را به هم می ریزد

 وارد مهمانی یا سمینار از ۱۰تا۵۰۰نفر مدعوین نشسته اند وارد می شویم، به دلیل اسارت در بند بی عزت نفسی می خواهیم همه را ارزیابی کنیم.

خب انرژی روانی از ۱۰۰هشتادتای تن رفت،ح الا دیگه مطلب از دستم پرید، یادم رفت، توان بحث ندارم، رشته کلامم پرید، زبان بدنم فریاد از استرس و اضطراب می زند و همه چیز خراب می شود.

دوستان و مدرسان فن بیان و سخنوران حتما اصل یکسانی را در مسیر ساختارمندی شخصیت خود و مسیر کاری و حرفه ی خود باید لحاظ کنند تا موفقیتشان تضمین باشد.

۶)من ارزش و اهمیت و اعتبار دارم ،توهم مهمی،باارزشی،

کار من مهمه، کارتو هم، وقت من با ارزش هست، وقت توهم.

اما امان از روزی که آدما حرمت نفس و عزت نفس کمی دارند ( کار من مهم نیست، من ارزش ندارم )

حالا غالب اوقات هم این واقعیت ندارد و ما فقط رول بازی می کنیم، که دیگران ما را مورد هجوم و حمله قرار ندهند. که این ناشی از مهر طلبی ما و غالب جامعه ی ماست که تصور می کنیم اگر اینچنین تواضع و خود فروتنی، دیگر برچسب خودپرست، خودخواه، خودپسند، خودشیفته به ما نمی زنند.ب ه خاک و خون کشیدن اصالت و شخصیتمان برای ارضاع غرورمان که از معرض خطر، در دام کمک به دیگران رهایی پیدا کنیم.

خب راه کار چیه؟

داستان عزت نفس و اعتماد به نفس یک داستانیست که نتیجه ی آسیب های کودکی ما می باشد. فروید میگوید زندگی ۵سال اول کودکیست و مابقی عمر نوش خوار این ۵سال است.

من بعنوان مشاور و مدرس عزت نفس و طبق تحقیقاتی که در این مورد انجام داده ام و با استناد بر روانشناسی تحلیلی معتقدم که 0تا۷ سالگی ما بسیار مهم است، طبق آزمایشاتی که توسط آنسفالو گرافی دوگانه نام دارد محققین متوجه شدند که نوزادان به شکل تمام وقت در حالت آلفای ذهنی قرار دارند.

از یک ثانیه ایِ شروع زندگی ،نوزاد ما نوازش های مثبت و منفی را از ما دریافت می کند و بر اساس دریافت حسی خودش، سناریو نویسی را آغاز می کند.

از همان لحظه اول،جالب است خاطره ی شخصی من را باهم مرور کنیم.

من مشغول گذراندن دوره روانشناسی تحلیلی بودم که استاد از ما خواستند که از والدین خود خاطرات لحظات اولیه و روزهای اول زندگیمان را بپرسیم.

همیشه به من گفته شده که تو خودشیفته هستی، اما من به معنای واقعی خودد وست هستم، عاشق خودم هستم، عاشق چهره، استایل، صورت، سیرت حتی عاشق اسمم (مریم) هستم.

من هم طبق دستور استاد از مادر پرسیدم، از روزهای اول تولدم مادر گفتند: دو ساعت بعداز زایمانشان،یک تخت بزرگ آوردند که ۱۰نوزاد رو به شکل چپ و راست روی آن خوابانده بودند و دختر و پسر بودن نوزادها مشخص نبود و می گفتن من باخودم خودم، ای خدا اونی که اون وسط هست نوزاد من باشه،

و میگن جالبه پرستار همان نوزاد را به من داد.متوجه نکته شدید؟ من از لحظه اول تولد عشق دریافت کردم، از مادر و بشدت در ناخودآگاه من نشسته و اینکه پدر همیشه می گفتن مریم پر روزیه، مریم خوش قدمه، وقتی به دنیا آمد ما خونه خریدیم، وقتی راه رفت ماشین خریدیم و خیلی از این مثالها،

نکته اینجاست که خیلی ها می گویند نوزاد یا کودک یا بچه چه می فهمه؟ یا حالیش نیست،که باید بگویم ای وای بر چنین افرادی.

این انفاقات، این نوازش ها همه و همه تبدیل شدند به فیلمنامه ی زندگیمان، و به شکل طرحواره و نقصان در حرمت نفس و عزت نفس و اعتماد به نفس، به شکل درد، رنج، زجر و من می گویم مرگ تدریجی داریم فیلنامه را بازی می کنیم و مژده که ما با کسب مهارتها و آموزش تکنیکها می توانیم این درماندگی ذهنی و این درد کهنه را درمان کنیم،چون مهارتها اکتسابی هستند.

و اگر بخواهم در لحظه یک تجویز اورژانسی داشته باشم،باید برگردم به پایه Self-stem عزت نفس (حرمت نفس)

((من خوبم))

من و شما باید به این نتیجه برسیم که ما خوبیم.

 اگر به دلیل نگاه دیگران بگویی که من خوب نیستم، کارها خراب می شود، لطفا بپذیر، اصلا من و شما به عنوان یک انسان باید بپذیریم، انسان یک موجود ناقص است و آدمی که ناقص است اشتباه می کند، مهم این است که من در کارم و راهم تلاش و کوششم را انجام دهم،نتیجه هرچه که شد .

نظر دیگران مهم نباشد برایمان، من سهم و نقشم را انجام می دهم، قدم موثرم را برمی دارم، نتیجه هرچه که شد می پذیرم.

لطفا برای خودتان زندگی کنید و انقدر نظر دیگران برایتان مهم نباشد.

پروهش ها نشان داده بیش از ۹۸ درصد از عقاید و نظرات دیگران، کوچکترین تاثیری در زندگی آدمها ندارد.مگر اینکه خودمان این نظرات و عقاید را، کارد و چاقو،چوب و چماق و پتک کنیم و به سر و تن و وجود خودمان فرود آوریم.

اینها همه برمی گردد به سناریوی ما در ۰تا۷سالگی،و امروزه داریم آن را زندگی و بازی می کنیم.

مطالب در مورد عزت نفس زیاد است که در مقالات بعدی سعی می کنم به موارد بسیار عالی تری بپردازم اما اگر علاقه مند هستی من هر روز مطالبی را در قالب ویدیو در پیجم منتشر می کنم که با کلیک در اینجا می توانی همین الان با من همراه شوی و کلی آموزش های رایگان و کاربردی را دریافت کنی 

دوست خوبم این روزها مدرسین عزت نفس زیاد هستند، اما اینکه ای معجون عزت نفس را با چه مفاهیمی به مخاطب بخورانند نیاز به علم و آگاهی و دانش و بینش صحیح دارند.

صرفا مطلبی را گوش دادن و خواندن و ارائه دادن نمی تواند پروسه موفقی باشد.

با افتخار تحصیلات آکادمی من مشاوره هست و دوره های عزت نفس را با الهام گرفتن از روانشناسی تحلیلی، رفتاری شناختی، شناخت طرحواره ها و با شناخت و به نیت شفای کودک درون طراحی و اجرا کردم.

عزت نفس و ارزشمندی واقعا یک نیاز بشر است و اینکه ما مهارتهای ارزشمندی را بلد باشیم و به کار ببندیم می توان گفت که حسابی اهل فن هستیم 

کسی که عزت نفس دارد یک هنرمند واقعیست، بیایید دست به دست  هم دهیم و ارزشمند زندگی کنیم.

راستی درخواست کردن یک تمرین برای  افزایش عزت نفس شماست؛ می توانید اینجا کلیک کنید و همین حالا این تکنیک با ارزش را یاد بگیرید

maryam_mahmoudi

جهت دریافت جدیدترین آموزشها و مشاوره رایگان برای افزایش عزت نفس خود همین حالا به تلگرام ما بپیوندید👈🏻👈🏻 پیوستن به آکادمی مریم

موارد زیر را حتما بخوانید 🌐

قوانین ارسال دیدگاه در سایت

  • چنانچه دیدگاهی توهین آمیز باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاه شما جنبه ی تبلیغاتی داشته باشد تایید نخواهد شد.
  • چنانچه از لینک سایر وبسایت ها و یا وبسایت خود در دیدگاه استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه در دیدگاه خود از شماره تماس، ایمیل و آیدی تلگرام استفاده کرده باشید تایید نخواهد شد.
  • چنانچه دیدگاهی بی ارتباط با موضوع آموزش مطرح شود تایید نخواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

لینک کوتاه:
0